Rolada jabłkowa

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4-5 jabłek
Przygotowanie:
Blachę (29x36) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce. Wierzch posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem.
 Pianę z białek ubić na sztywno i dodawać po odrobinie cukru dla utrwalenia. Następnie dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub szpatułką.
 Masę wylać na jabłka i wyrównać, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni celcjusza na 40 min.
 Na blacie lub stole ułożyć czystą ścierkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami.
Delikatnie zdjąć papier z jabłek i ciasto ściśle zwinąć w ścierkę wzdłuż dłuższego boku i tak pozostawić do ostygniecia . Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 es-katherine , Blogger